Stress i tal

Stress er blevet et folkesundhedsproblem i Danmark, som koster virksomhederne og samfundet milliarder. Stress invaliderer menneskeliv og rammer alt for mange. Hvad er fakta om stress? “Stress i tal” nedenfor viser lidt af omfanget af stress.

Fakta om stress & stress i tal

  • Op mod hver 4 sygemelding skyldes stress.
  • 430.000 danskere – svarende til 10 – 12 % har stort set symptomer på alvorlig stress hver dag
  • 250.000 – 300.000 danskere lider af alvorlig stress
  • 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet
  • 1,5 millioner ekstra fraværsdage
  • Hver femte, der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job
  • 3.000 flere på førtidspension
  • 1.400 danskere dør hvert år af stress
  • Stress og depression bliver de væsentligste kilder til sygdom i år 2020
  • Stress koster samfundet 14 milliarder kroner om året i form af sygedage, tidlige dødsfald og udgifter til sundhedsvæsnet

Kilde: Verdenssundhedsorganisationen WHO, Statens Institut for Folkesundhed, NFA, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Sundhedsstyrelsen, Professor dr. med. Tage Søndergård Kristensen fra NFA, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med European Heart Network, Undersøgelse fra Landsorganisationen i Danmark (LO’s) 

Hvad koster stress i tal på bundlinjen?

 

En sygemeldt stresset medarbejder koster op mod 1 million på virksomhedernes økonomiske bundlinje, og 4 millioner kroner, hvis den sygemeldte medarbejder er leder i ”50.000 kroners klassen”siger tal fra Teknologirådet og Statens Institut for Folkesundhed.

Ovenstående tal kan måske lyde høje, men man skal jo ikke kun betale løn til den sygemeldte medarbejder. En sygemeldt medarbejder efterlader ofte et stort hul.
Det hul skal kvantitativt dækkes af vikarer eller måske skal kollager arbejde hårdere. Hvis lederen ikke får nedprioriteret opgavemængden og omprioriteret sine ressourcer, risikerer man en dominoeffekt. En stress sygemelding fører til flere, og kollegaer udvikler stress pga. den øgede arbejdsbelastning.

Er der tale om en stressramt nøglemedarbejder, efterlades der ofte et kvalitativt videnshul, som kan føre til kvalitative udfordringer i opgaveløsningen og i værste fald tab af vigtige kunder, da service og kvalitetsniveauet daler. Beskæftiger man sig med vidensintensive medarbejdere, er udfordringen desto større og risikoen for konsekvenser på bundlinjen store.

Stress i tal

Stress sygenærvær koster mere på jeres bundlinje end sygefravær

Hvad mange ikke er opmærksomme på er, at stress faktisk koster organisationer endnu flere penge før medarbejderen bliver sygemeldt end stress sygefravær. I måneder op til en decideret sygemelding udviser medarbejderen stresssymptomer som f.eks. manglende overblik, nedsat koncentrationsevne og hukommelsesproblemer. Overskuddet er i bund og beslutnings- og samarbejdsevnen mindskes. Alt sammen nedsætter arbejdsevnen og kvaliteten med 20-25% ifølge stressforsker Malene Friis-Andersen. I nogen situationer bør man ligefrem overveje, om det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, at en stresset medarbejder fortsætter sit arbejde. I andre tilfælde kan det få økonomiske og imagemæssige konsekvenser.

Som beskrevet ovenfor har ca 10-12%  af alle medarbejdere alvorlige stresssymptomer hver dag. Dette synliggør omfanget af udfordringen med sygenærvær. Ifølge Malene Friis-Andersen koster stress “sygenærvær” således mere på virksomheder bundlinje end stress sygefravær (Lederne 2016)

Stress i tal og tallene på bundlinjen taler sit klare sprog

At stress sygenærvær koster mere end stress sygefravær, skal ikke opfattes som en opfordring og påskønnelse af stress sygemeldinger – tvært imod! Ovenstående er en tydeliggørelse af et behov for forebyggelse af stress og at vi tager stress i opløbet. Ikke kun for medarbejdernes skyld men også for virksomhedens kvantitative og kvalitative ydeevne og i sidste ende bundlinje. Håndteres en stresset medarbejder optimalt på arbejdet mindskes risikoen for konsekvenserne. Negligeres stress eller skubbes det ind under gulvtæppet er konsekvenserne til at føle på og her taler jeg ikke “kun” omkostningerne til stressbehandling og lønudgifter.

Så der er penge at spare og trivsel at øge ved at forebygge stress og tage stress i opløbet! Det er præcis det, jeg kan tilbyde jer. Jeg har teknikker og metoder, der forebygger, håndterer & reducerer stress effektivt. Håndterer man stress sygemeldinger rigtigt forkortes sygemeldingen med 30-40% – hvis man altså ikke helt undgår sygemeldinger. Læs mere på Stressforebyggelse og Trivsel i Travlhed foredrag.

Er “uheldet ude”, og en medarbejder allerede er alvorligt stressramt, tilbyder jeg effektiv stressbehandling, der får medarbejderen tilbage på arbejde efter ca 5-6 uger. Læs mere på Stressbehandling.

Stress i tal v. psykolog Mette Rosenquist

Har du spørgsmål til stress tal eller er du interesseret i stressforebyggelse og hvordan du skabe Trivsel i Travlhed, er du velkommen til uforpligtende at kontakte mig på tlf. 6070 9505 eller mette@setfree.dk 

Test også gerne mine evner ift. effektiv stressbehandling – du har intet at miste pga. min tilfredshedsgaranti.

Ønsker du at blive ringet op, så udfyld kontaktformularen til højre og jeg ringer dig op hurtigst muligt. 

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked