STOP DIN EKSAMENSANGST ELLER PRÆSTATIONSANGST

Har du brug for at slippe din præstationsangst/eksamensangst? Præsterer du, som så mange andre, ikke helt optimalt til eksamen eller i andre pressede situationer? Eller er du en af de få, som topper til eksamen og opnår højere karakterer til eksamen end i dagligdagen? Er du den som nyder at holde foredrag og sige noget i forsamlinger?

Lider du af præstationsangst?

Eksamensangst også kaldet præstationsangst – er ikke kun, når klappen går ned! Det er også, når din nervøsitet “bare” får dig til at præstere mindre godt i pressede situationer. Eller når du har svært ved at sige noget i større forsamlinger eller f.eks. holde foredrag. Rigtig mange er faktisk bange for at sige noget i de berømte “bordet rundt” eller “præsentations runder”.

Faktisk er det helt normalt at have en smule eksamensangst – men ikke optimalt! 

Langt de fleste mennesker præsterer ikke deres bedste til eksamen eller i andre pressede situationer. Det skyldes, at de er nervøs og har kroppen fyldt med uro. Der er mange grader og former af præstationsangst. Lige fra den spæde uro, som kan kontrolleres. Til klappen, der går ned og man intet kan huske. Eksamensangst er ikke optimalt og sidstnævnte eksempel er decideret meget ubehageligt. Oplever man én gang at klappen går ned, risikerer man desværre lettere, at det sker igen. Alene fordi man går og bekymrer sig om, at det kan ske igen. Det øger spændingen i kroppen og fokus på en mulig gentagelse af situationen. Det er angsten for præstationsangsten, som desværre kan kickstarte selve eksamensangsten.

Den gode nyhed er, at det er muligt at gøre noget ved din præstationsangst/eksamensangst!

Hvordan forbereder du dig til din eksamenspræstation?

Hvert år bruger tusindvis af studerende uger/måneder på at læse op til deres eksamener. Tilsvarede bruger mange mennesker lang tid på at forberede sig til oplægget på arbejdspladsen.  Mens ganske få bruger tid på at forberede sig til selve “eksamenssituationen”. Det er en skam! For mens de studerende og medarbejderne kan deres stof til fingerspidserne, så spiller nerverne desværre ofte mange et puds. Den viden som var dybt indlejret i hjernerne lige op til præstationsøjeblikket, glemmes eller bliver svære tilgængelig, når presset fra eksamen eller det at tale foran mange mennesker træder ind. Hermed bliver præstationen ikke optimal og slet ikke i forhold til alle de timer, der er brugt på forberedelse!

Jeg taler af erfaring! Som ung dyrkede jeg atletik på topplan. Jeg brugte ca. 15 timer om ugen på tekniktræning og hård fysisk træning – mens den mentale del af konkurrencesituationen ikke blev værdiget et blik. Gennem mange år satte det sit præg på min konkurrencepræstationer. Det kostede vigtige centimeter i såvel højde- som længdespring, hver gang jeg konkurrerede. Heldet var, at jeg blev præsenteret for det mentale arbejde på en landsholdssamling. Ved lille indsats inden og i konkurrencesituationen forbedrede jeg min præstation betydeligt. Faktisk var den erkendelse grunden til, at jeg begyndte at læse til psykolog.

Hvilke værktøjer bruger du til din eksamensangst?

Ved at forberede dig på eksamenssituationen og arbejde med din evne til at være i situationen, kan du sætte dit potentiale fri! Og det tager ikke mange timer!

Hvad skyldes præstationsangst?

Eksamens- og præstationsangst kan bl.a. skyldes frygten for:

 • At fejle

 • At præstere dårligt
 • Ikke at leve op til egne eller andres forventninger
 • At blive udskilt og alene
 • At blive til grin
 • At blive kritiseret
 • At rødme
 • Konsekvenserne af en dårlig præstation
 • At blive rød i hovedet

Mens præstationsangst og eksamensangst kan skyldes mange ting, så er der en ting, der er sikkert. Der er gode grunde til at mennesker er nervøse og angste. Grundene har alle sit afsæt i en forhistorie. Disse kan være tidligere eksamenssituationer, som er gået galt eller er forbundet med stort ubehag. Der kan dog også være tale om mange mindre situationer, hvor personen har oplevet ikke at kunne leve op til egne eller andres forventninger. Nogle af os er ligefrem nærmest født med en oplevelse af at skulle præstere livet igennem. Alt sammen øger det indre pres i en eksamensagtig situation.

Den gode nyhed er, at det er forholdsvis enkelt at forløse tidligere tiders ubehaget og spændinger i hovedet og i kroppen. Bliver man kun rolig i tankerne, vil uro i kroppen hurtigt kunne genaktivere eksamensangsten i selve situationen. Derfor er det så vigtigt at finde en psykolog/terapeut, der både kan forløse uro i kroppen og tanker. Når det sker vil eksamens- og præstationsangsten reduceres betydeligt eller helt forsvinde. 

Eksamenssituationen findes over alt

Der er eksamenssituationer over alt. De typiske eksempler er selvfølgelig eksamen i folkeskoler, på gymnasielle – og diverse vidergående uddannelser. Men faktisk stopper præstationspresset ikke ved udgangen af vores sidste eksamen. Det fortsætter livet igennem til jobsamtaler og andre vigtige livs- og arbejdspræstationer. Faktisk oplever mange det som et pres, når de skal sige noget blandt mange mennesker i sociale sammenhæng. Så uanset alder og stadie i livet kan din eksamensangst/præstationsangst spænde ben for dig.

Så det er aldrig for sent at gøre noget ved din eksamensangst/præstationsangst!

Konsekvenserne af præstationsangst & eksamensangst

Niveauet af  eksamensangst kan være forskelligt. Lige fra lidt nervøsitet i vigtige situationer, som ikke gør det store. Til at konsekvenserne af eksamensangst kan være store.

Lige før og under præstationen kan ekstrem ubehag forekomme. Måske bliver dit liv ligefrem invalideret af uro og frygt uger til måneder før en vigtig præstation. Man sover dårligere, som så igen forværrer hukommelse, overblikket og følelserne sidder mere uden på tøjet. Det bliver således let en ond cirkel.

Mennesker med megen eksamensangst/præstationsangst vælger endvidere ofte nogle aspekter fra i deres liv. En meget faglig dygtig pige valgte f.eks. en universitetsuddannelse fra, da eksamenspresset var uoverskuelig. Andre undgår jobs eller situationer, hvor de skal præsentere, selvom de er de bedste til jobbet. Andre får ikke deres drømmejob, ganske enkelt fordi de ikke formår at sælge sig selv til jobsamtalen 🙁

Behandling af eksamensangst og præstationsangst

Gør noget ved din præstationsangst, før den gør noget ved dig!

Er det muligt at komme af med eksamensangst eller bare nervøsitet ved præsentationer?

Behandling af præstationsangst og nervøsitet er helt klart mulig. Ofte er behandlingsforløbet oven i købet korte og resultaterne forbløffende, når Tankefeltterapi bruges.

Som skrevet tidligere forløses  ubehaget og spændingerne fra tidligere oplevelser forholdsvis enkelt i krop og tanker. Når det sker, vil eksamensangsten reduceres betydeligt. De fleste oplever effekt efter 1-2 behandling. Er angsten udpræget, kan det være nødvendigt med flere behandlinger for at nå helt tilbunds.

Knyttes præstationsangsten op på grundliggende dele af din personlighed, supplerer jeg behandlingen med Healing med hjertet terapi, som effektivt forløser dybtliggende konflikter og traumer!

Så eksamensangst og præstationsangst kan helt klart forløses, så du kan sætte dit potentiale fri! Derfor har jeg også tilfredshedsgaranti 🙂

Behandling af præstationsangst/eksamensangst med garanteret effekt

– Ingen effekt  → ingen betaling!

Jeg er så sikker på, at min behandling af præstation- og eksamensangst virker, at jeg garanterer effekt.  Mærker du ikke effekten allerede ved første behandlingen, så er samtalen gratis! Så test mine evner allerede i dag. Du har intet at miste…. andet end din præstationsangst ?

Eksamensangst

Selvhjælps-redskaber – der gør en forskel i hverdagen!

Jeg supplere endvidere mine behandlinger med et hav af redskaber, som er praktisk anvendelige i hverdagen og specielt i pressede eksamenssituationer. Som beskrevet er nervøsitet normalt. Har man konkrete redskaber til hvordan man forholder sig til uro i kroppen og kan styre den, så kan den ligefrem udnyttes til at øge præstationen. Konkrete tips og tricks til eksamens og press håndtering er ligeledes anvendelig for mange.

Som beskrevet nedenfor er mange mine kunder glade for såvel behandling  som redskaber!

MINE KUNDER SIGER

Eksamensangst – slap kæmpe nervøsitet og frygt ved eksamenssituationen

Forløbet hos Mette har for mig været den største gave til mig selv!

Jeg har fået værktøjer til at håndtere de kæmpe udfordringer, som eksamener var for mig, samt en masse redskaber, der kan anvendes i dagligdagen. Mette har formået at hjælpe mig til at finde ud af, hvor problemerne var og til at omgøre de problematikker.

Jeg er virkelig taknemmelig for hele forløbet med Mette. 

Natasja

Præstationsangst – slap frygten for at tale foran andre mennesker!

Jeg har haft stor gavn af at bruge Mette. Hun er utrolig dygtig, nærværende og en kompetent psykolog. Derudover er hun virkelig god til at skabe et trygt rum, hvor man føler sig enorm tryg. 

Jeg har aldrig troede at jeg ville åbne mig så meget op som jeg gjorde! 

Tusind tak! Jeg vil til enhver tid anbefale Mette

Hasan

Så er du rolig til til eksamen?

Præsterer du optimalt i pressede situationer?

Eller gør angst, nervøsitet eller uro dig til en dårligere udgave af dig?

Er du klar til at sætte dit potentiale fri og præstere optimalt?

Få din eksamensangst/præstationsangst behandlet allerede i dag!

Har du spørgsmål til eksamensangst eller ønsker du at teste mine evner ift. effektiv behandling, så kontakt mig på tlf. 6070 9505 eller mette@setfree.dk.

Ønsker du at blive ringet op, så udfyld kontaktformularen til højre, og jeg konktakter dig hurtigst muligt. 

  Dit navn (skal udfyldes)

  Din e-mail (skal udfyldes)

  Emne

  Din besked